Prawidłowo opracowane wały okołopaznokciowe stanowią podstawę nie tylko estetycznie, ale też bezpiecznie wykonanego manicure’u. Do salonów stylizacji paznokci trafiają klientki z różnymi rodzajami skórek przy paznokciach, więc ich usunięcie bywa czasami wyzwaniem. Czy można zrobić to bez zacięć i zaczerwienień? W poniższym artykule przygotowaliśmy poradnik, w którym tłumaczymy, jak powinno przebiegać wycinanie skórek krok po kroku. Tłumaczymy również, co przyczynia się do ich nadmiernego przesuszenia oraz podpowiadamy, jak na co dzień dbać o skórki wokół paznokci. Zapraszamy do lektury!

Skórki przy paznokciach – jaką pełnią funkcję?

Obrąbek naskórkowy, czyli popularne skórki wokół paznokci, to bardzo cienka tkanka, która – nie bez przyczyny – porasta paznokcie. Obrąbek tworzy swojego rodzaju pancerz, chroniący organizm przed przedostawaniem się bakterii i zanieczyszczeń czy uszkodzeniami macierzy. To właśnie dlatego nie należy bagatelizować pielęgnacji skórek przy paznokciach oraz ich prawidłowego usuwania. Pozadzierane i poranione stanowią nie tylko defekt estetyczny, przez który nawet najpiękniej pomalowane paznokcie nie będą wyglądać elegancko.

Zadarte skórki przy paznokciach automatycznie zwiększają prawdopodobieństwo wdania się infekcji. Bardzo ważne jest więc to, aby wykształcić nawyk holistycznej pielęgnacji dłoni, obejmującej również paznokcie i wały okołopaznokciowe.

Nadmiernie narastające, pękające skórki przy paznokciach – przyczyny

Zadbane wały okołopaznokciowe i piękne paznokcie to marzenie wielu osób, ale niestety wyróżniamy wiele czynników, które wpływają na pogorszenie ich wyglądu. Co zatem ma najczęstszy wpływ na pękające i suche skórki wokół paznokci? Do tego stanu przyczynia się między innymi:

  • kontakt niezabezpieczonej skóry z silnymi detergentami;
  • nagłe zmiany temperatury (przykładowo wchodzenie z mrozu do ogrzanego pomieszczenia z suchym powietrzem);
  • czynniki atmosferyczne – wiatr oraz mróz;
  • brak noszenia rękawiczek ochronnych;
  • niewłaściwa pielęgnacja;
  • dieta uboga w witaminy i białko.

Jeśli z kolei skórki przy paznokciach nadmiernie narastają na płytkę, może to oznaczać, że są niewłaściwie, zbyt mocno i za często usuwane. Czasami zdarza się też, że suche skórki wokół paznokci są objawem chorób skóry czy nawet cukrzycy. Gdy pielęgnacja dłoni przebiega prawidłowo, a wciąż borykamy się z nadmierną suchością w okolicy wałów okołopaznokciowych, konieczne jest skorzystanie z porady lekarza pierwszego kontaktu lub dermatologa.

Prawidłowe usuwanie skórek krok po kroku

Jak wygląda prawidłowe wycinanie skórek wokół paznokci? Zawsze należy robić to w profesjonalnym salonie, gdzie przestrzegane są wszystkie zasady higieny. Stylistka, która przystępuje do manicure’u lub pedicure’u, zawsze powinna używać jednorazowych pakietów narzędzi uprzednio wysterylizowanych w autoklawie.

Brudne, używane wcześniej narzędzia są bardzo niebezpieczne, ponieważ w przypadku krwawiących skórek przy paznokciach, zwiększają ryzyko przeniesienia zakażeń bakteryjnych. Przed przystąpieniem do stylizacji należy zdezynfekować także dłonie swoje i klientki. Prawidłowe wycinanie skórek należy rozpocząć od ich odsunięcia, ale już na tym etapie mogą pojawić się pierwsze problemy. 

Jeżeli obrąbek mocno narasta na płytkę i jest do niej przyklejony, to mocne tarcie kopytkiem lub drewnianym patyczkiem, może prowadzić do uszkodzenia powierzchni paznokcia naturalnego. Co zrobić w takim przypadku? 

Pierwszy etap usuwania skórek powinien obejmować ich zmiękczenie i odsunięcie. Najlepiej zrobić to przy użyciu produktu takiego jak Keratolityk SPN. Preparat na skórki wokół paznokci aplikujemy po kolei na wały, a następnie czekamy chwilę, aby zadziałał zmiękczająco. Następnie przystępujemy do delikatnego odsunięcia skórek kopytkiem lub drewnianym patyczkiem, układając narzędzie maksymalnie równolegle do paznokcia. Gdy wszystkie skórki są odsunięte, dokładnie myjemy i osuszamy dłonie.

Drugi etap opracowania wałów okołopaznokciowych wiąże się z użyciem frezów oraz niekiedy cążek. O tym, jaką metodę wycinania skórek wybrać, zawsze decyduje stylistka. Czasami wystarczy postawić na manicure frezarkowy (inaczej zwanym manicurem bezcążkowym). Dziś coraz większą popularnością cieszy się manicure kombinowany, który wykonuje się i frezami, i cążkami. Dzięki temu możemy uzyskać efekt lakieru wyrastającego spod skórek, a cała stylizacja przez dłuższy czas wygląda na świeżą.

Jak zatem wygląda prawidłowe wycinanie skórek krok po kroku?

  1. Zmiękcz skórki keratolitykiem SPN.
  2. Odsuń je kopytkiem lub drewnianym patyczkiem.
  3. Umyj dłonie.
  4. Opracuj wały okołopaznokciowe frezami.
  5. Jeśli zachodzi taka potrzeba, wytnij skórki przy paznokciach cążkami.
  6. Przejdź do kolejnych etapów stylizacji.

Warto pamiętać, że praca ze skórkami przy paznokciach (zwłaszcza tymi problematycznymi) powinna przebiegać w sposób delikatny. Zbyt inwazyjne ruchy mogą prowadzić do bolesnych urazów – jeżeli dojdzie do zacięcia, należy natychmiastowo zdezynfekować krwawiące miejsce. Keratolityk SPN zminimalizuje ryzyko powstania urazów, ale to stylistka sięgając po narzędzia, ma największy wpływ na przebieg opracowywania wałów okołopaznokciowych.

Jak dbać o skórki przy paznokciach?

Nie należy rezygnować z codziennej pielęgnacji skórek wokół paznokci – dobrze wykształcić sobie rutynę, do której będziemy po czasie podchodzić w sposób automatyczny. Zresztą dbanie o wały okołopaznokciowe nie jest czasochłonnym zajęciem – przestrzeganie kilku prostych zasad, sprawi, że nasze dłonie zachwycą pięknym, zdrowym wyglądem.

Po pierwsze zadbajmy o kompleksową pielęgnację. Po każdym myciu rąk stosujmy krem nawilżający. Wieczorem możemy wmasować w skórki przy paznokciach odżywczą oliwkę SPN bogatą w olej jojoba, ze słodkich migdałów i wyciągi ziołowe.

Po drugie pamiętajmy o ochronie rąk – do sprzątania zakładajmy rękawiczki tak, by ograniczyć kontakt skóry z drażniącymi detergentami. Zimą i w sezonach przejściowych także nie zapominajmy o rękawiczkach, które staną się naturalną barierą ochronną.

Po trzecie nie bagatelizujmy roli odżywiania. Dbajmy, by nasze posiłki były odżywcze i bogate w witaminy oraz białko, bo to ono jest naturalnym budulcem naszych tkanek. Chudy nabiał i mięso, nasiona, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek czy pełnoziarniste produkty powinny na stałe zagościć w menu osób, które chcą troszczyć się o dietę sprzyjającą kondycji skóry czy paznokci.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.
Produkt dodany do ulubionych